My-home-town.jouwweb.nl
De graspaden op, de weilanden in
Op station Wierden staan een paar jongens te wachten op de trein. Vanuit de hoge bomen klinkt het metalige getik van een specht. Hij is aan het werk voor zijn nageslacht. We wandelen door het boerenland van Wierden naar Hoge Hexel. Dit dorpje doet zijn naam eer aan, het ligt wat hoger op een stuwwal van zand uit de ijstijd. Voordat we daar zijn, komen we over lagergelegen land, het Lageveld. Lopend langs nagebouwde Twentse boerderijen die als vakantiehuisjes dienst doen verlaten we het open land en duiken een bos in met dennenbomen, sparren en beuken. Hoog in de bomen verdedigt de tjif tjaf zijn territorium. We arriveren in een waterwingebied. Bij de meervalkwekerij nemen we een graspad langs een sloot tussen weilanden door. Dit schouwpad waarop boeren en het Waterschap het land en het water kunnen inspecteren, is opengesteld voor wandelaars. In Hoge Hexel slaat de trek in koffie toe. Bij een verbouwde schaapskooi of in het Twents: skoap ’nskot staan een paar tafeltjes en stoeltjes en op de deur hangt een bordje Geopend. Voorzichtig openen we de deur. Er is niemand. Al snel wordt duidelijk dat dit een zelfbedieningsrustplaats is. Voor een euro mag je hier zelf koffie of thee zetten. De Senseo smaakt uitstekend! Terug in Wierden zit op het station een groepje jongeren op een bankje elkaar sterke verhalen te vertellen. De specht heeft zo te horen zijn nest nog niet af.

VVV in Wierden komt met vijftien wandelroutes

WIERDEN – De VVV in Wierden heeft vijftien wandelroutes in en rond de plaats samengesteld. De afstanden variëren van vijf tot twintig kilometer. De goed gedocumenteerde wandelroutes zijn in een mapje verkrijgbaar bij VVV Wierden, ze kosten 4,95 euro.

De routes gaan onder andere door het essenlandschap rond Hoge Hexel, het hoogveengebied in het Wierdense Veld en het coulissenlandschap met sfeervolle boerderijen aan de zuidkant van Wierden.

Sommige paden, vooral langs beken en sloten, kunnen drassig zijn. Voor langere tochten is het raadzaam drinken mee te nemen. Enkele routes lopen helemaal of deels door Wierdense woonwijken.

wandelen in wierden